Legătura dintre tromboze și vaccinul AstraZeneca – EXPLICAȚIA unui oficial EMA

Declarație îngrijorătoare venită din partea unui oficial din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Oficialul susține că există o legătură între vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca și cazurile de tromboze depistate în rândul unor pacienți imunizați cu acest vaccin. 

„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, într-un interviu pentru presa italiană, relatează HotNews.ro.

Potrivit acestuia, oficialii EMA urmează să se întrunească în perioada 6-9 aprilie pentru a discuta problema.

„Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim precis acest sindrom datorat vaccinului (…) în rândul persoanelor vaccinate există un număr de cazuri de tromboze cerebrale mai mare decât ne-am aștepta în rândul persoanelor tinere”, a mai spus Cavaleri. La începutul săptămânii trecute, Marea Britanie a tras un semnal de alarmă după identificarea a 30 de cazuri rare de coagulare a sângelui după administrarea vaccinului AstraZeneca. Cu doar câteva zile înainte, Germania a semnalat 31 de cazuri de tromboze ale venelor cerebrale la persoane vaccinate, iar în 19 dintre acestea a fost vorba de un deficit de trombocite (Trombocitopenia). 9 dintre cazuri s-au soldat cu decese. Cu excepția a două cazuri, toate au fost la femei cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani. Cei doi bărbați la care au aprut aceste reacții adverse aveau 36, respectiv 57 de ani.  Reamintim că, pe 18 martie, Agenția Europeană a Medicamentului a publicat concluziile anchetei cu privire la reacțiile adverse produse de serul AstraZeneca. Reprezentanții EMA spuneau atunci că vaccinul este sigur, reamintind că beneficiile depășesc riscurile în cazul administrării acestui produs împotriva COVID-19. Prin decizia sa, EMA s-a înscris, practic, pe aceeași linie cu Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS), care a repetat îndemnul la continuarea folosirii vaccinului. 

La mijlocul lunii martie, mai multe state europene, printre care s-a afla și România, au luat decizia suspendării totale sau doar a unui lot AstraZeneca, totul ca urmare a unor reacții adverse severe apărute în urma administrării serului. 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI