Campionii licitațiilor. Cum a reușit o firmă să se aboneze la banii publici în ciuda anchetelor.

Aproape 50 de contracte a câștigat o firmă din momentul în care Consiliul Concurenței a declanșat o investigație în ceea ce o privește. Compania pare să fi avut mai mare succes la procedurile de achiziție după declanșarea anchetei.

Licitații aranjate la Complexul Energetic Oltenia

Grupul Reparaţii Industriale şi Montaj Excavatoare X a intrat în vizorul Consiliului Concurenței în aprilie 2019. Instituția a declanșat o investigație „privind o posibilă trucare a unor licitaţii organizate de Complexul Energetic Oltenia pentru achiziţionarea de role şi ghirlande de role pentru benzi transportoare de cărbune” după cum se arată într-un comunicat oficial.

Investigația a fost declanșată chiar la sesizarea CE Oltenia, iar inspectorii Consiliului Concurenței au descins la sediile firmelor nominalizate. Upipsa S.R.L., Axa Company S.R.L., Uzina Rominex S.R.L., Uzitmet Industry S.R.L., Prelmet S.A. şi Grupul Reparaţii Industriale şi Montaj Excavatoare X S.R.L sunt suspectate de autoritatea de concurență că „s-au înţeles să-şi împartă contractele atribuite cu ocazia participării în asociere la procedurile de achiziţie publică cu scopul de a elimina concurenţa dintre ele” după cum se arată în comunicat.

48 de contracte câștigate după declanșarea investigației

Grupul Reparaţii Industriale şi Montaj Excavatoare X a „rupt în două” licitațiile după declanșarea investigației de la Consiliul Concurenței. Compania a semnat din mai 2019 până în prezent un număr de 48 de contracte. Marea majoritate a contractelor au fost semnate chiar cu reclamantul de la Consiliul Concurenței.

CE Oltenia a atribuit companiei pe care o reclamase 38 de contracte. Valoarea totală a acestora este de 62,7 milioane de lei. Ultimul contract a fost semnat pe 21 aprilie 2021 și se referă la achiziționarea de „cupe mecanice” în valoare de 1,5 milioane de lei. În data de 20 aprilie 2021 Complexul Energetic Oltenia a publicat în SICAP un număr de patru contracte cu GRIMEX. Valoarea totală a acestora este de 22,4 milioane de lei. Firma investigată de Consiliul Concurenței a vândut piese de schimb sau servicii de reparații pentru compania de stat.

GRIMEX face parte din „imperiul” Sarcină

Firma care s-a abonat la fondurile Complexului Energetic Oltenia face parte din imperiul lui Nicolae Sarcină. Afaceristul controlează lanțul de magazine Succes, echipa de fotbal Viitorul Pandurii Tg. Jiu, un trust de presă și o exploatare forestieră. Averea lui Sarcină este evaluată la 60 de milioane de euro.

Nicu Sarcină este căsătorit cu judecătoarea Laura Sarcină de la Tribunalul Gorj, fosta procuroare Laura Gherghe. Potrivit declarației de avere a judecătoarei din 2017, cei doi au averea partajată. Grupul de firme patronat de afaceristul gorjean a avut și probleme cu justiția. Într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani procurorii au verificat afacerile lui Nicolae Sarcină.

În noiembrie 2014, procurorii DIICOT Craiova au facut 19 perchezitii în Ilfov, Dolj, Gorj și Cluj, la sedii ale unor firme, într-un caz în care sunt vizate 7 persoane suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu de 7 milioane de euro.

Anchetă din partea Comisiei Europene

Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”) sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

CE Oltenia, un producător român de energie electrică pe bază de lignit deținut majoritar de stat, se confruntă cu dificultăți financiare. În 2020 compania a primit de la stat 251 milioane de euro. În aprilie 2021, Complexul Energetic Oltenia a primit de la Guvern alte 241 milioane de euro.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI