Cifre halucinante! Cât costă WC-urile Băncii Naționale a României?

Banca Națională a României își modernizează toaletele. Aceasta nu ar fi o știre de presă. Instituțiile fac astfel de acțiuni în fiecare zi. Situația este inedită pentru că toaletele care urmează să fie utilizate de Mugur Isărescu au costuri halucinante. Modernizarea bideurilor de la BNR costă cât extinderea unui ambulatoriu de spital, cât canalizarea dintr-o comună sau cât construcția unor blocuri sociale dintr-un oraș mediu din România.

Toalete de 7,3 milioane de lei pentru Mugur Isărescu

Înainte de sărbători, oficialii BNR au anunțat câștigătorul contractului de modernizare a toaletelor din sediul central al instituției. Contractul este fabulos. BNR plătește 7,3 milioane de lei pentru a moderniza grupurile sanitare.

„Executarea de lucrări de renovare si servicii de arhitectură în vederea modernizării și îndreptării neconformităților existente în prezent la nivelul grupurilor sanitare din imobilul BNR din str. Doamnei nr. 8, respectând normele tehnice în vigoare pentru a putea asigura o funcționalitate conformă cu necesitățile actuale ale sediului central al BNR” se arată în anunțul postat de Banca Națională a României.

BNR nu se uită la bani

Oficialii BNR nu se uită la bani atunci când este vorba despre bideurile instituției. Astfel, anunțul de participare la licitație a fost astfel structurat încât să nu conteze foarte mult prețul.

40% din punctele obținute de participanți au ținut cont de perioada de garanție și de termenul de execuție. Practic, firmele care au oferit un preț mic dar un termen de execuție mai mare au avut de pierdut în fața celor care au declarat că termină lucrările mai repede.

Strategia pentru înlocuirea WC-urilor

Banca Națională a României a întocmit o „strategie aferentă procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică de lucrări având ca obiect modernizarea grupurilor sanitare în sediul BNR”. Documentul a fost întocmit și revizuit de Laurențiu Vasilescu.

În documentul realizat de specialiștii BNR se arată că obiectivul este „modernizarea și îndreptarea neconformităților existente în prezent la nivelul grupurilor sanitare din imobilul BNR din str. Doamnei, nr. 8, respectând normele tehnice în vigoare”.

Același document arată că nu a fost realizată o consultare a pieței înainte de lansarea licitației. Estimarea inițială a costurilor a fost de 7,7 milioane de lei.

O funcționară a Primăriei Capitalei renovează WC-urile BNR

Prețul mare oferit de BNR pentru schimbarea grupurilor sanitare a stârnit concurență pe piața de profil. Nu mai puțin de 20 de firme au participat la licitație grupate în șapte asocieri.

În final, „premiul” a fost adjudecat de Alcons Engineering, Pro Arhidesign și G&T Instal 2002.

Ultima firmă care are 27% din contract este patronată de Minodora Coca Tudosie. Atunci când nu semnează contracte cu instituții publice, femeia este șef de birou la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane din București.

Ce se putea face cu banii pentru WC-urile BNR

Sumele care urmează să fie plătite de BNR pentru modernizarea WC-urilor sunt mari. Am decis să facem o comparație cu alte anunțuri de achiziție publică. Bideurile lui Mugur Isărescu costă la fel de mult ca:

  1. Modernizarea, extinderea și dotarea Ambulatoriului Integrat de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii – Sf. Ioan din Galați
  2. Modernizarea drumurilor de interes local din comuna Sărulești
  3. Termoizolarea a 7 blocuri de locuințe din Municipiul Ploiești
  4. Dotarea ambulatoriului de la Spitalul Tiberiu Spărchez din Zărnești
  5. Aparatura medicală și echipamentele Institutului de Oncologie din Iași
  6. Dotarea Ambulatoriului de Specialitate din cadrul Spitalului de Urgență Bacău
  7. Construirea a două blocuri sociale din orașul Ocna Mureș

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI