EXCLUSIV! Gafă extraordinară a Guvernului. A refuzat să încaseze 30 de milioane de lei

Probleme mari pentru Secretarul General al Guvernului. Horațiu Gorun a semnat două în ordine inversă. Aparent, din documentele intrate în posesia noastră, Gorun a împuternicit un consilier SGG să voteze în Adunarea Generală a Acționarilor Transelectrica înainte ca SGG să emită un ordin în acest sens. 

Împuternicire dată „pe persoană fizică”

Lejeritatea manifestată de Gorun ar putea să afecteze activitatea transportatorului de energie al statului. SGG a votat împotriva mai multor puncte aflate în discuție pe ordinea de zi a AGA Transelectrica. Toate acestea s-au făcut în baza unei împuterniciri speciale semnată de Secretarul General al Guvernului pe data de 26.04.2021. 

În documentul înregistrat la SGG sub numărul 10077 sunt trasate direcții cu privire la votul doamnei Mihaela Alexandra Ciobanu în AGA Transelectrica. Secretariatul General al Guvernului peste 58% din numărul total de voturi. Practic, Horațiu Gorun decidea soarta companiei care a doua zi urma să aibă o ședință hotărâtoare. 

Ordin emis după împuternicire

A doua zi, atunci când trebuia să aibă loc ședința, Gorun realizează că împuternicirea emisă nu are la bază un ordin al SGG. Realizând eroarea, politicianul decide să emită repede un astfel de document. Ordinul este înregistrat la Secretariatul General al Guvernului cu numărul 716/27.04.2021, chiar în ziua când se desfășura adunarea AGA. 

Șeful SGG nu mai emite o nouă împuternicire care să fie bazată pe ordinul nou scris. În aceste condiții, voturile acordate în baza primului act pot să fie considerate nule. Bâlba lui Gorun ar putea să ducă la anularea tuturor deciziilor și la grave perturbări ale pieței de capital. 

Primul document emis de Horațiu Gorun se referă la zece puncte de pe ordinea de zi a Transelectrica. Cel de-al doilea document face referire la toate cele 18 puncte de pe ordinea de zi și îndrumă reprezentantul SGG să voteze sau să ia act. 

Guvernul a refuzat să încaseze 30 de milioane de lei de la Transelectrica

Împuternicirea emisă de Gorun înainte de existența unui ordin al SGG afectează grav bugetul de stat. Deciziile din AGA Transelectrica se referă la multe milioane de lei pe care transportatorul de energie le gestionează. 

Spre exemplu, votul împotrivă de la punctul 6 al ordinii de zi a văduvit Guvernul de aproape 30 de milioane de lei. Banii ar fi fost încasați drept dividende dacă repartizarea profitului Transelectrica ar fi fost votată de SGG. 

Turbulențe la Bursa de Valori după decizia SGG

Transelectrica are un volum mic de tranzacționare. Pe 21, 22 și 23 aprilie numai câteva sute de acțiuni ale companiei au fost vândute și cumpărate la Bursa de Valori București. A urmat week-end-ul în care BVB a fost închisă.

Pe 26 aprilie, Gorun semna împuternicirea pentru AGA. Instant, 3000 de acțiuni Transelectrica erau tranzacționate. Pe 27 aprilie, SGG emite și ordinul. Volumul tranzacțiilor ajunge la 9000 de acțiuni. 

A doua zi continuă AGA Transelectrica. Volumul tranzacționat crește la 11.000 de acțiuni. A doua zi după AGA, aproape 30.000 de acțiuni Transelectrica sunt tranzacționate la BVB. 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI