Bogdan Aurescu a participat la reuniunea specială a miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, 1 iunie 2021, la reuniunea specială a miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO (în format video-conferință), informează MAE, într-un comunicat de presă. 

Principalul obiectiv al reuniunii a fost pregătirea Summitului NATO din 14 iunie, miniștrii aliați abordând pe larg deciziile pachetului NATO 2030, ce urmează a fi adoptate cu acel prilej. De asemenea, au fost discutate evoluțiile mediului regional de securitate, amenințările generate de Rusia, precum și viitorul relației NATO-Afganistan. 

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a referit la procesul de reflecție NATO 2030 și decizia care se prefigurează la Summit privind elaborarea unui nou Concept Strategic aliat, apreciind că aceste procese vor oferi Alianței viziunea strategică necesară creșterii rolului NATO ca alianță politico-militară. Oficialul român a subliniat, în context, necesitatea consolidării dimensiunii politice a Alianței și a întăririi Alianței din punct de vedere militar. Din această ultimă perspectivă, a pledat pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, fiind necesară o creștere a prezenței aliate la Marea Neagră, în sudul Flancului Estic, dar și intensificarea sprijinului pentru partenerii NATO, măsuri cu atât mai necesare în contextul actual de securitate din Vecinătatea Estică, marcat de acțiunile recente ale Rusiei în regiune, inclusiv legate de Ucraina, și pe fondul consolidării sale militare la Marea Neagră, respectiv al sprijinului pentru Belarus. De asemenea, a reiterat poziția României de susținere a politicii NATO de lărgire a Alianței.

În același timp, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat necesitatea creșterii și substanțierii rolului NATO în domeniul rezilienței. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a informat cu privire la inaugurarea ieri, 31 mai, la București, de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, inclusiv în prezența Secretarului General Adjunct al NATO. A subliniat că Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență reprezintă o inițiativă strategică concretă a României, ce va contribui la consolidarea rezilienței NATO, a aliaților și a partenerilor Alianței, precum și a UE, a statelor membre și a partenerilor UE. În acest context, a adresat invitația către Aliați de a participa la activitățile Centrului de la București.

Cu privire la viitorul relației NATO-Afganistan, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța continuării angajamentului politic și a asistenței aliate pentru acest stat. De asemenea, a încurajat continuarea eforturilor de stimulare a negocierilor intra-afgane în vederea asigurării unei păci durabile, mai arată sursa citată.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI