Premierul din primul dosar al Codruței Kovesi. Află acuzațiile

Procurorul ceh Boris Havel a înaintat un dosar de conflict de interese al premierului Andrej Babiš către Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi.

Activitatea Parchetului European condus de Kovesi a început activitatea pe 1 Iunie, Parchetul fiind însărcinat cu identificarea deturnărilor de fonduri europene și a altor infracțiuni financiare.

„În legătură cu întrebarea dumneavoastră, formulare de raportare cu privire la două probleme au fost trimise nou-înființatului Parchet European”, a răspuns procurorul ceh Boris Havel unei solicitări a AFP.

Într-un raport de audit publicat în luna aprilie, Comisia Europeană a afirmat că Andrej Babiš s-a aflat într-un conflict de interese din cauza funcției de prim-ministru și deținerea holdingului Agrofert.


Babiš este a cincea cea mai bogată persoană din Cehia, acesta a respins vehement acuzațiile și a insistat că a transferat Agrofert către două fonduri în februarie 2017 când era ministru de finanțe al Cehiei .

Însă documente disponibile public arată că acesta încă era proprietarul de facto al Agrofert.

Comisia Europeană a concluzionat că Babiš a exercitat „o influență decisivă asupra fondurilor fiduciare” și a cerut „o corecție financiară de 100%” pentru toate subvențiile acordate Agrofert după februarie 2017.

Babiš,a fost un comunist înregistrat drept colaborator de poliția secretă din Cehia în anii 1980. Andrej Babiš este vizat de o anchetă a poliției legată de subvenții europene primite de fermele sale.

Babiš a atacat din nou UE printr-un discurs, afirmând că „nimeni din străinătate nu se va băga în treburile noastre. Nu vrem ca Parlamentul European, verzi fanatici, să ne conducă țara”.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI