Luna mai continuă seria scumpirilor. Vezi de câte ori a crescut prețul la energie față de 2020

Media de preţ pentru energia electrică tranzacționată pe piața spot în luna mai 2020 a fost de circa 59 euro/MWh, de 2,3 ori mai mare faţă de media aceleiaşi luni din 2020, dar în uşoară scădere faţă de preţul mediu de 66,5 euro pe MWh din aprilie, scrie Ziarul Financiar.

Luna mai 2021 a fost cea mai scumpă lună din 2007 încoace privind datele disponibile la pe bursa de energie OPCOM.

Printre factorii care au generat această scumpire se numără evoluţia preţului certificatelor de emisii de CO2, dar şi accentuarea profilului de importator net de energie al României, pe fondul unei uşoare redresări a consumului.

Din mecanism gândit pentru a contribui la decarbonizarea industrială la nivel european, certificatele de carbon au devenit commodity, la fel ca petrolul, intrarea la tranzacţionare a marilor fonduri de investiţii, deciziile de la Bruxelles şi micii speculatori ridicând preţul la peste 55 de euro, de la o medie pe 2020 de 24 de euro.

Pentru sectorul de energie local, dependent în proporţie de 20% de cărbuni, dar şi pentru industria cimentului sau cea chimică, creșterea preţului carbonului este o provocare imensă.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI