Maia Sandu îi momește pe moldovenii din diaspora cu bani să se întoarcă

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a propus un proiect de lege care prevede scutirea de la plata mai multor taxe pentru bunurile de uz personal introduse în ţară de către cetăţenii moldoveni din diaspora care decid să revină şi să se stabilească acasă, în republică.

Maia Sandu a declarat că „Ne bucurăm când oamenii din diaspora decid să revină acasă. Dar, de multe ori, revenirea este un proces complicat. O problemă care ne este semnalată de mulţi dintre cei care s-au întors în ţară sunt taxele mari pentru bunurile pe care le-au acumulat lucrând peste hotare şi pe care doresc să le aducă cu ei’.

Proiectul de lege prevede ca persoanele care au locuit peste hotare cel puţin trei ani să poată introduce în Republica Moldova, la revenire, cu anumite scutiri, bunuri personale, obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente, câte o unitate de transport auto per familie. Bunurile trebuie să fie în proprietate personală de cel puţin un an.

Președintele Republicii Moldova a subliniat că „Sperăm să obţinem sprijinul următorului Parlament pentru adoptarea acestui proiect de lege, iar pentru concetăţenii noştri sperăm să fie un argument în plus ca să revină acasă’.

Pe 26 mai s-a încheiat înregistrarea prealabilă a reprezentanţilor diasporei moldovene pentru alegerile anticipate din 11 iulie, mecanism stabilit de autoritatea electorală centrală pentru a determina geografia secţiilor de votare în ziua scrutinului. Peste 100.000 de alegători s-au înregistrat în prealabil, online, pentru a ajuta autorităţile să înţeleagă care sunt ţările şi oraşele unde sunt concentraţi cei mai mulţi cetăţeni moldoveni.

Pentru viitoarele alegeri s-au înregistrat în prealabil cu 60.000 mai mulţi moldoveni din diaspora decât la alegerile prezidenţiale din 2020. Cu toate acestea, Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a decis pe 5 iunie să nu organizeze mai multe secţii de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie faţă de cele 139 câte au fost la alegerile prezidenţiale din toamna trecută, decizie care a generat proteste din partea forţelor pro-europene din republică.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI