Amenzile pentru nepurtarea măștii în aer liber ajung la CCR

Judecătoria Sectorului 3 a admis sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a normelor legale care prevăz amenzi contravenționale pentru nepurtarea măștii de protecție în aer liber. Dacă CCR constată neconstituționalitatea normelor legale, toate persoanele amendate pentru nepurtarea măștii în aer liber, aflate încă în perioada legală de contestare, vor putea obține anularea sancțiunii contravenționale.

Într-o proces deschis de o persoană amendată pentru că nu purta mască în aer liber a fost formulată o cerere de sesizare a CCR cu mai multe prevederi din Legea 55/2020 și din OUG 192/2020. Judecătorul de la Judecătoria Sectorului 3 a admis la termenul de joi, 24 iunie, cererea de sesizare a CCR.

  • Solutia pe scurt: Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate ridicată de către contestatoarea Ludusan Ioana. În temeiul art. 29 alin. 4 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a art 5 alin 2 lit d, a art 13 lit a, a art 65 lit h si a art 66 alin 1 lit a din Legea nr. 55/2020, privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID 19 si ale art I pct 1 din Oug nr 192/2020. Fără cale de atac în ceea ce priveşte soluţia de sesizare a Curţii Constituţionale. Acorda termen pentru continuarea judecatii, la data de 16.09.2021, ora 13.00 pentru cand se vor cita partile. Pronunţata azi, 24.06.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Circumstanțele aplicării amenzii

În data de 11 decembrie 2020, ora 16.40, în timp ce ieșea dintr-un imobil din București, petenta a fost oprită de un polițist local, pentru faptul că nu purta mască în spațiul public deschis. Petena ieșise din imobil și se îndrepta în grabă către autoturismul parcat la doar 150 de metri de ieșirea din imobil. Agentul de poliție i-a solicitat să se legitimez, a notat datele personale într-un carnet și a notificat-o verbal că îi aplică o amendă contravențională de 500 lei. Agentul de poliție nu a început să redacteze niciun proces-verbal de constatare și aplicare a contravenției, nu i-a adus în vedere petentei intenția de a redacta un astfel de proces și nici nu l-a redactat în timpul sau de față cu petenta. Cum aceasta se grăbea către spitalul unde își desfășura activitatea de medic rezident stomatolog și văzând că agentul de poliție nu intenționează să încheie un proces-verbal și nici nu dorește să mai continue dialogul, s-a despărțit în mod politicos de respectivul agent cu credința că, în final, nu îi va fi aplicată nicio sancțiune contravențională. La data de 22 ianuarie 2021, petenta a primit la adresa de domiciliu din Alba Iulia un proces-verbal de afișare și procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției pentru fapta presupus a fi săvârșită de către aceasta la data de 11 decembrie 2020.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI