Posturile directorilor de școli în cazul neocupării, vor fi numite de către consiliile de administrație a școlilor și nu de inspectoratele școlare. Senatul a adoptat, decizional proiectul, iar legea merge la promulgare,.
Propunerea legislativă a fost adoptată cu 75 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” şi 10 abţineri. USR PLUS, UDMR şi PSD au susţinut proiectul, însă PNL s-a pronunţat împotrivă, iar AUR s-a abţinut la vot.
„Consiliile de administraţie al şcolilor vor avea şi atribuţia de a desemna cadrul didactic pentru funcţia vacantă de director adjunct, prevede proiectul de lege. În cazul vacantării funcţiei de director sau director adjunct, conducerea interimară este preluată de un cadru didactic titular, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de finalul anului şcolar”, potrivit proiectului de lege.
De asemenea, „în cazul unităţilor de învăţământ cu secţii de predare în limbile minorităţilor naţionale, unul dintre directori are obligaţia cunoaşterii limbii respective”, conform propunerii de lege.
În astfel de situaţii, numirea directorului va fi făcută prin consultarea consultarea organizaţiei care reprezintă minoritatea respectivă în Parlament sau, „dacă minoritatea nu are reprezentare parlamentară, cu consultarea Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale”.
Proiectul de lege mai prevede că „În cazul liceelor şi seminariilor teologice, consultarea se face şi cu reprezentanţii cultului respectiv. În ambele cazuri, în urma consultării, este necesar avizul scris, respectiv avizul/binecuvântarea în cazul cultelor”, mai prevede proiectul de lege.
Pe 23 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Senatului a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.