Program de 100 de milioane de euro de la Ministerul Mediului, criticat de specialisți

Printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Barna Tánczos, Asociația Română pentru Iluminat (A.R.I.) critică modul în care a fost redactat Ghidul de finanțare al Programului pentru sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public.

Programul pune anul acesta la dispoziția autorităților publice locale aproximativ 100 milioane euro, prin Administrația Fondului de Mediu, cu scopul de a reduce consumul energetic și emisiile de CO2. Specialiștii în iluminat public critică modul în care a fost redactat ghidul de finanțare pentru că nu ține cont de recomandările Comisiei Europene pentru achiziții publice ecologice cuprinse în: „Revision of the EU Green Public Procurement Criteria for Road Lighting and traffic signals”, document ce conține recomandări în privința cerințelor, a posibilelor criterii de departajare și posibilității de verificare a îndeplinirii acestora. A.R.I. cere retragerea ghidului aflat în dezbatere publică și oferă sprijin pentru îmbunătățirea prevederilor acestuia.

Specialiștii A.R.I. au identificat multiple nereguli în redactarea Ghidului de finanțare al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, printre care criteriile de eligibilitate conțin cerințe restrictive, care limitează tehnologiile utilizate, eliminând progresul tehnologic, confuziile între criteriile de eligibilitate ale proiectului și criteriile de calificare pentru ofertanți în procesul de achiziție publică, modalitățile de control pentru rezultatele proiectului – acestea sunt solicitate doar ca rapoarte anuale declarative din partea UAT, neavând o verificare reală, în teren, precum și absența cerințelor privind gestionarea deșeurilor rezultate în activitatea de modernizare a sistemului de iluminat și cum sunt respectate cerințele legislative privind DEEE, cerințe care ar trebui să fie prioritare pentru Ministerului Mediului.

Scrisoarea semnată de Dan Vătăjelu, arată că „Având în vedere că este un domeniu specializat, reiterăm disponibilitatea noastră de a contribui cu cunoștințele dobândite în cei 26 de ani de activitate la elaborarea unui ghid care să-și îndeplinească scopurile declarate de Ministerul pe care îl conduceți și să fie un sprijin real pentru autoritățile publice locale din România în lupta pentru reducerea emisiilor de CO2. Considerăm că prezentul Ghid, anexă la Ordinul de Ministru, nu ar trebui să fie publicat în această formă. Vă propunem retragerea acestuia și rescrierea lui, pentru a corecta greșelile evidente, neconcordanțele și cerințele restrictive”.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI