Liviu Dragnea a fost eliberat condiționat

Tribunalul Giurgiu a decis, definitiv eliberarea condiționată a fostului lider al PSD Liviu Dragnea, din penitenriarul Rahova, după executarea unei fracții din pedeapsa definitivă de trei ani și jumătate de închsioare.

Primul magistrat de la Tribunalul Giurgiu care a fost investit cu soluționarea contestației lui Liviu Dragnea împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 5 de menținere a acestuia în detenție a formulat o cerere de abținere, ce a fost admisă de către colegiul instanței.

„Solutia pe scurt: În baza art. 68 C. proc. pen., raportat la art. 64 alin.1 lit.f C.proc.pen., admite cererea de abţinere formulată de judecător Lazăr Ana.

În baza art. 68 alin.6 C proc. pen. menţine actele şi măsurile dispuse, completul de judecată urmând a fi constituit potrivit dispozi?iilor art.110 (5) din R.O.I.I.J.

Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică azi, 22 iunie 2021.
Document: Încheiere – abţinere    22.06.2021”, se arată în minuta de la dosar, aflată pe portalul instanțelor de judecată.

Anterior patru magistrați de la Tribunalul București, instanța la care a ajuns inițial  contestația lui Dragnea, s-au abținut de la a da o soluție privind eliberarea sau menținerea în detenție a fostului lider PSD.

Curtea de Apel București a stabilit, în 14 iunie, desființarea deciziei definitive prin care s-a respins cererea de liberare condiționată a lui Liviu Dragnea, și rejudecarea cazului în faza contestației la Tribunalul Giurgiu.

Decizia de luni este definitivă astfel că decizia prin care Tribunalul București a stabilit ca Dragnea să continue executarea pedepsei definitive a fost  desființată.

„Admite cererea de strămutare formulată de către petentul Dragnea Liviu Nicolae cu privire la dosarul nr.7901/302/2021. În baza art.74 alin.2 Cod proc.penală dispune strămutarea judecării contesta?iilor formulate de către petentul Dragnea Liviu-Nicolae și de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție împotriva Sentinței penale nr.1025 pronunțată la data de 27.04.2021 de către Judecătoria sectorului 5 București în dosarul nr.7901/302/2021 de la Tribunalul Bucureşti la Tribunalul Giurgiu.

În baza art.74 alin.5 Cod proc.penală desfiinţează Decizia penală nr.529 din data de 27.05.2021 pronunţată de către Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală în dosarul nr.7901/302/2021.

În temeiul art.74 alin.4 Cod proc.penală înştiinţează Tribunalul București și Tribunalul Giurgiu despre admiterea cererii de strămutare. În baza art.275 alin.3 Cod proc.penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică azi, 14 iunie 2021.”, se arată în minuta deciziei privind strămutarea cazului.

Curtea de Apel București a reluat, luni, dezbaterile în cazul dosarului de strămutare prin care Liviu Dragnea cere mutarea la o altă instanță decât Tribunalul București a dosarului de eliberarea condiționat, dosar deja închis prin decizie definitivă.

Concret, Liviu Dragnea a cerut înainte de judecarea la Tribunalul București a contestației sale împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 5 privind eliberarea sa condiționată, strămutarea acțiunii de la acea instanță la un alt tribunal din țară.

La momentul judecării cererii de strămutare avocata lui Liviu Dragnea a lipsit din motive medicale obiective, iar instanța a stabilit un nou termen de judecată pentru cererea de strămutare.

Nu la fel a făcut și Tribunalul București care a judecat imediat, după amânarea cererii de strămutare de la CAB, și respins definitiv contestația lui Liviu Dragnea la decizia JS5, care stabilea ca acesta să continue executarea pedepsei definitive de 3 ani și jumătate pentru fapte de mare corupție.

La termenul de luni al dosarului de strămutare avocata lui Liviu Dragnea a explicat judecătorilor Curții că există doi judecători la Tribunalul Bucureștin ce nu ar fi fost imparțiali în privința clientului ei.

Avocata Flavia Teodosiu a explicat că „Domnul Dragnea a fost judecat de un tribunal cu doi judecatori care nu au fost impartiali. Aveti toate documentele la dosar si o sa vedeti ca nu este pentru prima data cand Tribunalul nu este impartial.

În dec 2019 a semnat cererea de aparare a sistemului judiciar o doamna judecator. La fel s-a intamplat si acum. Impartialitatea ar putea fi afectata.

Asadar, primul magistrat a formulat declaratie de abtinere, s a admis, iar al doilea magistrat a facut si el cerere de abtinere si i a fost respinsa. Doamna presedinta, s-a pus o presiune mare pe magistrati, inclusiv presiune mediatica dupa ce domnul Dragnea a depus cererea de eliberare conditionata, cerere depusa dupa obtinerea avizului pozitiv din partea penitenciarului Rahova”.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI