Laura Codruța Kovesi vizează un primar-deputat din Croația

O investigație a început la Biroul Procurorului Public European, împotriva a patru cetăţeni croaţi, între care primarul unui oraş, pentru corupţie activă şi pasivă şi abuz în funcţie; instituţia a mai anunţat că în numai şase săptămâni de la începerea activităţii a procesat peste o mie de rapoarte de fraudă şi a confiscat bunuri de 7 milioane de euro.

Investigaţia împotriva cetăţenilor croaţi a fost declanşată în unei plângeri penale făcute de Biroul Poliţiei Naţionale Croate pentru Combaterea Corupţiei şi crimei Organizate, scrie News.ro.

Există temeiuri rezonabile pentru a crede că primul inculpat, primarul oraşului Nova Gradiška, a solicitat unui al doliea inculpat, directorul unei companii de construcţii, mită în schimbul manipulării unei proceduri de achiziţie pentru asigurarea atribuirii unui proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune al UE, în valoare de 4.219,433,22 kune croate (circa 562.000 de euro).

Există suspiciunea că al treilea şi cel de-al patrulea inculpat au ajustat cerinţele tehnice ale licitaţiei şi au creat un sistem de notare pentru evaluarea ofertelor care a avantajat compania condusă de cel de-al doilea inculpat.

Contractul a fost atribuit de către primul inculpat companiei celui de-al doilea inculpat. În consecinţă, oraşul Nova Gradiška a fost păgubit cu circa 12.000 de euro, iar Fondul de Coeziune al UE cu 427.228,43 kune (57.000 de euro).

Primul inculpat, în afară de a fi primarul oraşului Nova Gradiška, este şi membru al Parlamentului croat, având imunitate, astfel că legislativul şi-a dat acordul pentru inițierea procedurilor penale împotriva acestuia, după o solicitare a procurorului şef european.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI